הזכר
תפקיד הזכר בכוורת הם קריטיים להמשכיות הנחיל, מהפריית המלכה ועד תרומתו להפצת הגנטיקה של דבורת הדבש. הזכר הוא דמות ייחודית בנחיל הדבורים, שתפקידו העיקרי הוא להפרות מלכות בתולות ולתרום להפצת הגנטיקה של הנחיל.
חייו ותפקידו של הזכר בכוורת
המלכה יכולה לבחור להטיל ביצה מופרית, שתתפתח לנקבה (פועלת רגילה), או ביצה לא מופרית, שתתפתח לזכר. החלטתה מבוססת על תנאי הסביבה, כמו עונות השנה, האקלים וגודל התא. תא הזכר שונה מתא הפועלת – הוא גדול יותר, עגלגל ובולט.
מהרגע שבו מגיח הזכר מתאו, כעשרים וארבעה ימים לאחר הטלת הביצה, מתחילים חייו הקצרים אך המשמעותיים. חייו של הזכר ממוקדים לתכלית אחת – הפריית מלכה בתולה. תפקידם היחיד בנחיל הוא לסייע בהפצת הגנטיקה של הכוורת באמצעות הפריית מלכות.
מאפייני הזכר
הזכרים מתאפיינים בגודל מרשים, פי 1.5 מפועלת רגילה, ובעיניים שחורות ובולטות המכסות כמעט את כל ראשם. לזכרים אין עוקץ, והם מופיעים בעיקר בעונות הרבייה – באביב ולעיתים גם בסתיו. בשיא העונה, הם מהווים כ-5% עד 15% מהנחיל.
לזכרים אין יכולת לטפל בעצמם או להשתתף בעבודות הכוורת, והם תלויים לחלוטין בנקבות לצורך האכלה וטיפול. בימים הראשונים לחייהם הם ניזונים מתזונה עשירה בדבש ופולן, המסייעת בפיתוח גופם החזק, המותאם למעופים ארוכים.
מעוף ההתמצאות והזדווגות
בדומה לשאר הדבורים, גם הזכר יוצא למעוף התמצאות בימים הראשונים לחייו. במעוף זה הוא לומד את מיקום הכוורת וסביבתה. לאחר כעשרה ימים, הוא מתבגר מינית ומוכן לעזוב את הכוורת.
גופו הגדול מאפשר לו לעוף למרחקים ארוכים, 44מעבר לתחום כוורת האם שלו. הוא מוצא "ענן זכרים" – ריכוז זכרים הממתינים למלכות בתולות – ונודד למרחקים ניכרים מדי יום. לעיתים קרובות, הזכרים מוצאים מקלט בכוורות זרות, שם הם מתקבלים בברכה על ידי הנקבות, שמבינות את חשיבותם בעונת הרבייה.
גירוש הזכרים וסיום תפקידם
עם סיום עונת הרבייה, הפועלות מפנות את הזכרים מכוורת האם. משקלם ומעמדם הבלתי פרודוקטיבי הופכים אותם לנטל על הכוורת. הפועלות מגרשות אותם, והם נותרים ללא תמיכה, מה שמוביל למותם ברעב ובקור.
גירוש זה מדגיש את תפקוד הנחיל כיחידה אורגנית הממוקדת בהישרדות הקבוצה ושגשוגה.
אורח חיים קצר
- אורך חייו של הזכר מוגבל לארבעה עד חמישה שבועות, תלוי בעונת הרבייה.
- בסוף העונה, הזכרים הנותרים בכוורת נזרקים החוצה על ידי הפועלות.
- הם אינם מורשים להישאר בכוורת, שכן אינם מסוגלים לתרום לאגירה או לטיפול בצורכי הנחיל.